Gyakran Ismételt Kérdések
Első lépések


Elsősorban a számítógépünk szerkezetével kell tisztában lennünk.
A képeket mappában kell tárolnunk, melynek helyét tudnunk kell. Hol találjuk a mappáinkat, melyik meghajtón, milyen néven? A képek készítését meg kell terveznünk, azokhoz anyagot kell gyűjtenünk. Kiegészítőket: dísz-, virág-, ember-, tárgy fotókat.
Célszerű a mappákat tartalmuk szerint csoportosítani. Pl: háttérképek, keretek, átlátszó hátterű képek stb.
Töltsünk le egy képszerkesztő programot, ismerkedjünk vele.


Hogyan kezjek hozzá?


A programokat le kell telepítenünk a saját számítógépünkre (lásd: programok telepítése).
Megnyitásuk könnyen elérhető helyen legyen (asztalra történő ikon elhelyezése).
A programokkal először ismerkednünk kell! Gyakorló képeket célszerű készíteni. Első képek készítésekor jegyzeteljünk, hogy legközelebb könyebb legyen a szerkesztés. Képeinket rendszerezzük. Témájuk szerint csoportosítsuk azokat a könyebb kezelhetőség végett.
Idegen nyelvű szerkesztőinkkel is könnyen tudunk bánni, ha egy két alapszavukat ismerjük.
open=megnyitás, exit=kilépés, save=mentés, save-as= mentés másként, preview=megtekintés, apply=hozzáadás, close=bezárás.
Nyissunk meg egy képet és "gyakoroljunk". Kattintsunk mindenre és figyelmesen nézzük meg a változást, csak így jegyezhetjük meg mik a lehetőségek. Elrontani nem lehet, legfeljebb a képet nem mentjük el, hanem kilépünk a szerkesztőnkből.


Programok telepítése


Programjainkat a megadott helyeken érhetjük el.
Letöltés=download. Ne ijesszen el bennünket, ha nem magyar a kezelőfelület. Az ikonok mindig segítenek a tájékozódásban.
Célszerű a programokat egy másik merevlemezre mentenünk ( ha lehetőség van rá ). Gépünk esetleges meghibásodása esetén nem kell azokat újra keresgélnünk, onnan ismét futtathatjuk azokat. Általánosan fogalmazva történik: a letöltés, futtatás, a szerződési feltételek elfogadása és a telepítés (C meghajtó programok mappa)! Ezek után már indítható is a program. A programok többsége ingyenes (free). Amennyiben mégis regisztrációs kulcsot kell beírnunk, azt az első indítás után tegyük meg, mert ha feledésbe merül, a 30 nap eltelte után programunk többé már nem használható!


Regisztráció


Regisztráljuk magunkat a honlapon, hogy értesülhessünk a legújabb letölthető programokról. A bejelentkezett felhasználók láthatják az egyes képek készítéséről szóló részletes leírást, tippeket a szerkesztésekhez.


Képek a NET-en


Aki már internetezik, az nyilván tisztában van a számítógép adta lehetőségekkel. Megtetszett egy kép, amit szeretnénk felhasználni egy saját készítéshez? Semmi probléma, egér jobb gomb és kép mentése. Válasszuk ki a számunkra megfelelő mappát(kategorizálás) és mentsük el.
A képet mindig az eredeti méretében nyissuk meg (egér jobb gomb, kép megnyitása új lapon) és úgy mentsük el, mivel az később a nagyítás folyamán torzulhat! Kicsinyítéssel nincs probléma !
A későbbiekben ezek a képek szerkesztéseink során könnyen felhasználhatóak.


Képtípusok


Többféle képformátum létezik. A leggyakrabban használt és képszerkesztőink által támogatott formátunok a JPG, vagy JPEG a GIF és a PNG típusok.
A JPEG vagy JPG (16,7 millió szín) típust legtöbbször fotóknál alkalmazzuk. Veszteséges tömörítéssel ment. Ha van egy jpg formátumú fotónk és azt többször megnyitjuk egymás után szerkesztésre, például egy kis átméretezésre, képvágásra, stb., akkor minden mentésnél veszítünk a kép minőségéből. Így juthatunk el egy rossz minőségű, de nagyméretű képhez. Köztes megmunkálás esetén tehát ne ebbe a típusába mentsük! Háttere mindig kitöltött.
A GIF (256 színű) veszteségmentes tömörítést használ. Ez azt jelenti, hogy vonalas, egyszerűbb grafikákhoz érdemes használni vagy ha valamilyen csillivilli sok színt használó felhasználói felületről készül a kép. Mérete roppant gazdaságos, a vonalak élesek maradnak. Háttere akár átlátszó is lehet.
A PNG (16,7 millió szín) veszteségmentes tömörítésű. A modern sokszínű felhasználói felületekhez gyakran ez a legjobb választás. Fotóknál fölöslegesen pazarló lenne. Érdemes tehát ebben menteni a "félkész" képeinket és csak a legvégén választani a másik két típus közül. Mérete elég nagy, háttere átlátszó is lehet.


Üzenet


Üzenetet bármikor írhatunk !
Személyes vagy annak tűnő kérdéseinket, kérésünket e-mailban írjuk meg. Kérdezhetünk bármit, a választ a megadott e-mail címen kapjuk meg.

Social

Példa kép

Lia képszerkesztés

Idézet (hibák)

" Ha szemrehányást teszünk valakinek, mert hibázott, akkor nem annyira a jóság, mint inkább a gőg szól belőlünk, s kifogásaink korántsem a másik jó útra terelését, hanem inkább a magunk tökéletességének fitogtatását célozzák."
(La Rochefoucauld)

Példa kép

képszerkesztés

Akadály

"A legnagyobb dicsőség nem az, hogy soha nem vallunk kudarcot, hanem hogy minden bukás után képesek vagyunk felemelkedni."
(Nelson Mandela)

Példa kép

képszerkesztés

Életmód

"Ne akarj sikeres lenni – minél inkább célul tűzöd ki a sikert, annál biztosabban elkerül. A sikert nem lehet üldözőbe venni, ahogy a boldogságot sem: a sikernek magának mintegy mellékhatásként, önkéntelenül kell jelentkezni, mikor az ember valamely önmagánál nagyobb ügynek szenteli magát."
(Viktor Frankl)

Példa kép

napraforgó-háttér