Légy üdvözölve !


Hogyan vigyük az asztalra a kedvenc oldalunkat? Sokan mondják, hogy nem tudják elmenteni vagy éppen az asztalon megjeleníteni a kedvenc weblapjukat, oldalukat. A kedvencek (Internet Explorer) vagy a könyvjelzők (Google Chrome, Mozilla Firefox) közé el tudják menteni, de ott már annyi minden van, hogy alig lehet megtalálni, ha gyorsan kellene. A kedvencek vagy könyvjelzők rendezést más oldalon tárgyalom, itt a monitorra történő elhelyezést írom le.

A böngészők felső sorában két sort látunk, ami az adott oldalra utal. Az egyik a tényleges elérési címet mutatja, a másik a látogató számára, a Google keresőben megtalálható tényleges nevet mutatja.

Az én példám esetében az egyik sor így néz ki: Köszöntelek az oldalon

Ez a sor mutatja annak az oldalnak a témáját, jellemzőjét, ahol tartózkodunk. Ezt az oldal szerkesztője állítja, írja be.

A másik sor azt mutatja, hogy a weboldal milyen címen érhető el. Ez az általában megadott URL cím  http://valami.hu  vagy sokan így ismerik   www. valami.hu  vagy   www.valami.com., amiből a valami.hu látható. Előtte egy kis ikont mutat a böngésző, ami lehet bármi. Az én oldalam esetében a szamitogepkezeles.bloglap.hu látható az XP ikonjával. 

Nekünk erre a sorra van szükségünk. A böngésző ablak jobb felső sarkában lehetőségünk van a teljes képernyős nézet , a kicsinyített nézet ill a böngésző ablakának bezárásának lehetőségére. A kicsinyített nézetet kell választanunk ahhoz,  hogy lementsük a weboldal ikonját. ( Ha ez nincs, akkor a böngésző ikonja jelenik meg.)

Ehhez természetesen más programnak vagy böngészőnek nem teljes képernyős módban kell lennie, mert eltakarja a monitorunk ablakát, ami a bekapcsoláskor látszódik. Azt a sort nézzük, ahol az elérhetőséget látjuk (valami.hu) az egér bal gomjával rákattintunk a sor elején levő ikonra és az egeret lenyomva tartjuk mindaddig, amíg egyszerűen a monitorunk ablakára nem húztuk azt. Akkor elengedjük és voálá..., már ott is van a szép kis ikonunk, amire kattintva megnyílik az oldal. Ezt a későbbiekben rendezhetjük kedvünk szerint az ikonok és mappák a Monitoron című bejegyzés alapján.

ikonhúzás
 
Egy apró segítség: A Google Chrome a saját ikonját menti a tálcára, ezért érdemes ilyenkor az Internet Explorert vagy a Mozilla Firefoxot igénybe venni egy kis időre (ha Chrome-t használsz), míg a képernyődre húzod az ikont. A későbbiekben már megmarad, ha az alapértelmezett böngésződ a Google Chrome.Lap tetejére