Légy üdvözölve !


Az egér tulajdonságai és beállításaiszámítógépes egér
Az egér talán az egyik legfontosabb kiegészítőnk a gép használatakor. Régen nem létezett, csak a billentyűkkel dolgoztak, de mára már fontos kelléke a könnyebb netezésnek. Az egérrel kijelölhetünk, görgethetünk a lapon, kattintással választhatunk. Kevesen gondolkodtak el azon, vajon az egérnek miért van két billentyűje. Az egér jobb gombjába úgynevezett gyorssegédet, súgót telepítettek. A böngészés közben a lapon az egér jobb gombjával történő kattintáskor láthatjuk az éppen aktuális egyéb lehetőségeket. Amennyiben egy kép fölött tartjuk az egeret, és használjuk a jobb gombot, akkor lehetőségünk van a kép új oldalon történő megjelenítésére (hasznos, mert eredeti méretében láthatjuk a képet), kép mentése másként sorral a képet saját gépünkre menteni vagy az oldal nyomtatására stb. Ne féljünk tehát az egér jobb gombját használni. Amennyiben már megtanultunk egy-két programot használni a gépünkön, ott is igen nagy segítség. Minden esetben "súg", hogy akkor éppen mit is lehet csinálni az adott programon belül.

A Windows program feltelepítésekor az egér kurzora egy fehér nyíl. Bármikor van lehetőségünk ennek formájának vagy színének a megváltoztatására. Gyengébben látók nagyobb méretet is választhatnak. Ehhez csupán a gépen az egér beállításainak menüjébe kell mennünk. Ezt a Start-Vezérlőpult-egér ikonnál érjük el.

egér1
 Az egér menüjének megnyitása után a mutatók fülecskére kattintva van lehetőségünk a  listából kiválasztani a nekünk megfelelőt. A kis ablakban láthatjuk milyen formákat is mutat az aktuális sablon. Kiválasztás után az alkalmaz, majd az OK gombra kattintva már meg is változott az egérke mutatójának színe, mérete az általunk választottéra.

egér2
Az egérmutató beállításai "fülecskére" kattintva beállíthatjuk a nyilacska gyorsaságát (vedd lejjebb v. feljebb és közben mozgasd az egeret, érzékelheted a beállítást azonnal), illetve, ha nem látjuk hol is van a nyilacska az Esc gomb megnyomására "jelentkezik", kis körök jelennek meg körülötte. A mozgás nyomvonalának megjelenítését nem javaslom kipipálni, zavaró lehet a képernyőn, de próbáld ki magad, legfeljebb egy újabb beállítással kiveszed a jelölést. Katt az alkalmazás, majd az OK gombra és már minden a kedved szerint működik.

egér
Az egérkattintások sebességét saját kezedre szabhatod. Nehezen "teszi" amit szeretnél? Előfordul, hogy beállítási gond van. A kezed lassab v. éppen gyorsabb, mint a beállítási érték. Válaszd a  gombok "fülecskét" és állítsd be magadnak a sebességet lejjebb v. feljebb. Az ott levő mappán ki is próbálhatod a neked leginkább megfelelő gyorsaságot. A markolót nem pipálnám ki, mert azt is "elviszed" a helyéről, amit nem kellene vagy nem szeretnél.

A kerék "fülecske" nem sok megjegyzést igényel, a görgő tekerésének "sor ugrására" vonatkozik, állítsd kedvedre. A Hardver beállításokhoz véletlenül se nyúlj!

Lap tetejére