Légy üdvözölve !


Ikonok, mappák a Monitoron, tálcán
A monitorunkon több, sokszor tucatnyi ikont helyezünk el annak érdekében, hogy könnyen megtaláljunk bizonyos dolgokat a gépen. Az ikonok elhelyezkedését sok esetben nem felügyeljük, pedig érdemes rendet tartani közöttük.

Az azonos csoportba tartozó ikonokat egy mappába is beletehetjük, így azok kevesebb helyet foglalnak el az asztalon. Az egér jobb gombjával kattintva az új lehetőséget megnyitva a mappa sort választva tehetjük meg. Az új mappánkat rögtön nevezzük is el attól függően, mit pakolgatunk bele. Ezután az ebbe a csoportba tartozó ikonokat egyszerűen csak belehúzzuk.

 Az ikonra kattintva az egér bal gombjával és azt folyamatosan lenyomva tartjuk mindaddig, amíg a mappa fölé nem húztuk az egérrel és így azt bele nem tettük. Elengedjük az egér bal gombját és már húzzuk is bele a következő ikont. Ezzel szép rendet tudunk tenni az asztalon. Nyithatunk mappát a diafilmjeinknek, a Word dokumentumainknak (amiben esetleg recepteket kaptunk, de csoportosíthatjuk is, hogy receptek..., gyógyfüvekről..., stb.), legyen bármi a saját elképzelésünk szerint, de beszédes, jól érthető nevet adjunk neki. A megmaradt ikonjainkat látásunktól és a monitor nagysága szerint méretezhetjük. Kisebb vagy nagyobb méretű ikonokat helyezhetünk el.

Az ikonok méretezését a monitor üres pontjára kattintva a tulajdonságok sort választva a Megjelenés fül alatt találjuk. A megjelenő ablakban a Hatások gombra kattintva választhatjuk a nagy ikonok lehetőséget. Amennyiben az nincs kipipálva a kis méretű ikonok látszódnak a képernyőn.

ikon-méret beállítás
 
Az ikonokat rendeztethetjük a számítógéppel is. A rendezés módja lehet a név, a méret vagy a típus. A monitor üres részére kattintva az egér jobb gombjával válasszuk az ikonok rendezése sort, ahol is kiválaszthatjuk a nekünk legmegfelelőbbet. Választhatjuk az automatikus elrendezést is. Ebben az esetben nem tudjuk a magunk kedvére húzni és máshova tenni az ikonokat. Amennyiben ez nincs kipipálva, úgy oda tesszük az ikonjainkat, ahol számunkra a legkedvezőbb. Az ikonok igazítása sort választva, nem tudjuk egymásra rátenni az ikonokat, azok nem kerülnek fedésbe egymással. Célszerű ezt az opciót kiválasztani.

ikonok-rendezése

Abban az esetben ha túl sok az ikon, rendezzük mappába. Ha van olyan programunk, amit  böngészés közben is szívesen nyitunk vagy alkalmazunk helyezzük el a tálcán, a gyorsindítási eszköztárban. Ekkor nem kell mindig bezárni vagy lekicsinyíteni az ablak épp látható tartalmát ahhoz, hogy hozzáférjünk valamelyik programindító ikonunkhoz. Egyszerűen húzzuk le az ikont a tálcára . ( Tálcának hívjuk az ablak alatti kis sávot, ahol a Start menü gombja is megtalálható.) Mint a nevében is benne van gyorsindítás. Az itt elhelyezett ikonokra csak 1x kell kattintani és máris indul a böngésző, a program vagy nyílik a mappa. Ennek működéséhez be kell állítani a tálca gyorsindítás lehetőségét. Kattintsunk az egér jobb gombjával a tálca egy üres pontjára, válasszuk az eszköztár lehetőséget, azon belül pedig a gyorsindítás lehetőségét.

gyorsindítás
Így nem kell az asztalt teleraknunk ikonokkal, és azokat gyorsabban el is tudjuk érni. A tálcára  az egér jobb gombjával történő kattintással a tálca zárolását oldjuk fel ( ha ki van pipálva, zárolva van), kattintsunk a sorra, így sok-sok ikont levihetünk oda. 

gyorsindítás

Ha nem "akarnak" elférni az alsó sorban emeljük meg a tálca magasságát. Így két sorban is elférnek az ikonok. Ezt egyszerűen úgy lehet megoldani, hogy a tálca felső szélére visszük az egeret és lassan mozgatva, amikor megjelenik a kettős nyíl, lenyomjuk az egér bal gombját és addig húzzuk, amíg a kívánt magasságot el nem érjük. A két soros megoldás véleményem szerint elég, ne vegyünk el sok helyet a tényleges látótérből. Ezt nagy monitorok esetén bátran alkalmazhatjuk. Próbáld ki, Neked melyik a legmegfelelőbb. 

Van még egy lehetőség az ikonok  helyének rendezésére. A megjelenő ikonok mellet egy kis függőleges "fal", mely lehet mozgatni. Ezt a "falat"  visszük el bal fele, így az ikonok sokal kisebb helyen tárolódnak.

  gyorselérési eszköztárlépcsőzetes gyorselérési eszköztár    

Megnyitásuk a dupla nyilacska segítségével lehet, ahol kinyílik az ablak és választhatunk közülük.

Az asztalon levő ikont, melyet már "levittünk" a tálcára egyszerűen töröljük ki. (Egér jobb gomb és törlés...) Két helyen ne ne álljanak "készenlétben", kivéve azon ikonokat, amelyek olyan programot indítanak, amelyek az asztalra vannak telepítve. ( Azt úgy tudod ellenőrizni, hogy fölötte tartod az egeret és kiírja a program tárolásának a helyét. Ha az az asztal, hagyd ott! )

Egy rendezett átlátható monitor jó érzést, kellemes vidám hangulatot teremt. Az enyém most így néz ki....

asztal képe

Sok helyet takarítottunk meg a monitoron, könnyebb lett a keresés az ikonok között és átláthatóbb, gyorsabb a keresés gépünkön böngészés közben is. Látod milyen gyakran szükség van az egér jobb gombjának használatára!

Használd gyakran, meglátod milyen nagy segítség....!


Lap tetejére