Légy üdvözölve !


Lassú, akadozva megy ?

Javíts rajta.repair
 

Sokan panaszkodnak, hogy nem is csinálnak a gépen semmit, mégis órákig "dolgozik", lassú, akadozva működik.

Egy két fontos és nélkülözhetetlen karbantartást írok le, amit mi magunk is könnyen el tudunk végezni, anélkül, hogy a kicsi unokát, vagy a nagy fiút, esetleg a szomszédot vagy netán-tán a szervizt kelljen hívni.

A gépre alapból vannak telepítve karbantartó programok. Ilyen a lemeztisztító, a töredezettségmentesítő, vagy akár a lemez kötet hibáinak ellenőrzése. Ezek a fontos  javításokat végzik el, ami szükséges is a folyamatos működéshez.

Nézzük sorban ezeket. Sok helyen azt írják elég havonta egyszer elvégezni a műveleteket. A mai internet és program használat mellet ez kevésnek bizonyult. Hetente érdemes időt szánni rá, hiszen ez megtérül a gép gyorsaságával.

A start menü-minden program-kellékek-rendszereszközök-lemezkarbantartó (seprű ikon) segítségével egy kis rendet lehet tenni a gép merevlemezén. lemezkarbantartóA szanaszét keveredett dolgokat egy kicsit összesűríti, rendezettebbé teszi, a feleslegesen tárolt fájloktól "megszabadít". Kattints rá, indítsd el. Jó ideig dolgozik majd, de neked nem kell otthagyni a gépedet. "Ő" a háttérben takarít. Amikor végzett felugrik egy ablak, amiben megkérdezi mit is szeretnél törölni a rendszerből, milyen fájlokat, szemetet? Ne ijedj  meg a kérdéstől, ez természetes. Tájékoztat mennyi hely szabadítható fel. Kattints az OK gombra. A biztonsági kérdésre OK és már folytathatod is a munkádat. Az ablakot viszont be ne zárd!! ( bocsi, csak a biztonság miatt írtam le,, tudom, hogy tudod..) A kis seprű dolgozik a háttérben. Ilyesféle ablakot kapsz. Amelyik sorra kíváncsi vagy, kattints rá és a leírásban olvashatsz róla. A műveletet havonta elég elvégezni.


Ennek a takarításnak a végeztével szükséges elvégezni a következő karbantartást.
A start menü-minden program-kellékek-rendszereszközök sorában a töredezettségmentesítést. Kattintsunk rá, majd a felugró ablakban (két merev lemez esetén válasszuk ki melyiket vizsgáltatjuk) kattintsunk az elemzés gombra.

töredezettség-mentesítő
Megláthatjuk mennyi piros vonal van az ablakocskában. Ha sokat látsz, de azt a rendszer is írja, el kell végezni a töredezettségmentesítést. Csupán kattints a töredezettségmentesítés gombra, majd a jobb felső sarokban levő alsó vonallal ellátott ikonra. Igy a program lekerül a "tálcára" ( a képernyő alatti részt hívják így) és Te dolgozhatsz a gépeden folyamatosan. Igaz, kicsit lassabban, de ha van időd hagyd ott a gépet, hadd dolgozzon és kb 20-30 perc elteltével Te is folytathatod a nézelődést, dolgozhatsz a gépen. A műveletet hetente érdemes elvégezni.


Lemez és rendszerellenőrző program a "C" meghajtó vizsgálata. Egyszerű dolgunk van, csupán az ellenőrzést kell beállítanunk, majd a következő gép indításánál a rendszer azt elvégzi. Keressük meg a saját gép ikont, majd nyissuk meg. kötethiba ellenőrzésA "C" meghajtó betűjelére egér jobb gombbal kattintunk, majd a tulajdonságok sort választjuk. A felugró ablakban az eszközök "fülecskére" kattintunk és kiválasztjuk a hibaellenőrzést. Rákattintunk az ellenőrzés gombra. A megjelenő kis ablakban mindkét kis kockát kipipáljuk, majd az idtításra kattintunk. A felugró ablak arról tájékoztat, hogy jelenleg a művelet nem hajtható végre, de a gép következő indításakor ez megtörténik. Csak akkor indítsd el, kérd a műveletet, ha tudod, hogy másnap nem akarsz égetően sürgős információhoz jutni a gépen, mert 10-40 perc is eltelhet, mire végez, rendszertől függ. Szürkéskék háttéren sok-sok szöveg, számok változnak, kiértékelést mutat, ne lepődj meg, ez a természetes ellenőrzési folyamata. A vizsgálat után a gép automatikusan indul a beállításokkal. Félévente célszerű elvégezni, de ha még nem volt, mielőbb tedd meg!


Lap tetejére