Légy üdvözölve !


Gépünk tulajdonságai és az operációs rendszerekoperácós rendszerek
„Az Operációs rendszer olyan programrendszer, amely a számítógépes rendszerben a programok végrehajtását vezérli: így például ütemezi a programok végrehajtását, elosztja az erőforrásokat, biztosítja a felhasználó és a számítógépes rendszer közötti kommunikációt.”

Az operációs rendszer olyan program, mely kapcsolatot tart a felhasználó (ahol a felhasználó Te magad vagy) és a számítógép (az a gép, ahonnan az információkat a gépedre töltöd) között. Az operációs rendszer programok gyűjteménye, amelyek elősegítik a számítógép könnyű, sokoldalú és biztonságos használatát. Az operációs rendszer típusától függ a gépünk kezelhetősége, alap megjelenési formája, beállítási lehetősége és több minden más. Az operációs rendszer lehetővé teszi, hogy különböző beállításokat végezzünk rajta. Ilyenek a pontos idő beállítása, az asztal hátterének vagy színének beállítása, dátum formátum beállítása, stb.. Ezek már a gépünkön telepítéskor beállításra kerültek, de a későbbiekben Te magad is megváltoztathatod.

Legelterjedtebbek az otthoni számítógépeken:

Microsoft Windows, GNU/Linux, Mac OS, Mac OS X 

Többféle operációs rendszer létezik, talán a legelterjedtebb a Microsoft Windows XP, de létezik a Linux, Ubuntu, ismertebbek közül a Microsoft Windows Vista és a legújabb a Windows7.

Ajándékba kaptuk vagy magunk vásároltuk a számítógépet, lap-topot , de a típusát és „nagyságát” nem tudjuk. Mindezt könnyen megtudhatjuk, ha a Start menüt (bal alsó sarok) megnyitjuk és a sajátgép ikonra az egér jobb gombjával kattintunk. Klasszikus beállítási módnál a saját gép ikonja a képernyőn található a gép bekapcsolásakor.

A gép tulajdonságai között megtudhatjuk a telepített operációs rendszert is (Microsoft Windows XP) és a gép típusát is (Jelen esetben AMD Athlon...stb).A számítógépnév "fülecskére" kattintva a gépnév látható. Erre az ablakra nincs szükségünk, csupán tájékozódás miatt nyitottuk. Kiegészítő alkatrész, nagyobb memória vásárlásakor vagy egy szerviz kihívásakor jó, ha tisztában vagyunk ezekkel az adatokkal.

rendszer  
Azt, hogy a gépünk mekkora teljesítményű a meghajtó tulajdonságai között találjuk. A sajátgép megnyitásakor láthatjuk a meghajtók betűjelét. Itt tudhatjuk meg, hogy egy vagy két merevlemez található-e a gépünkön, van-e CD/DVD írónk. A "C" meghajtó betűjelére kattintva az egér jobb gombjával, és a tulajdonságok sort választva láthatjuk, vagy csak fölötte tartva az egeret kiírja a winchester nagyságát, a szabad hely területét.